Mijn 1 ste keer! BIJCK World helpt met jouw eerste bezoek aan de TT van Assen.

The Cathedral of Speed. De heilige grond van de TT van Assen.

Één van de bekendste en meest uitdagende circuits van het MotoGP circus en de plek waar het seizoen vaak beslecht wordt – allemaal in ons eigen Assen. De TT van Assen is dit weekend en jongens, dat is me toch een happening. Ze noemen het niet voor niks een festival tegenwoordig.

Maar bij BIJCK World zijn we een diverse verzameling rijders, lang niet allemaal met evenveel ervaring en kennis. En dus waren wijzelf vorig jaar voor de allereerste keer op de TT van Assen aanwezig, ook daar hebben we kort wat over geschreven. En dat was best een beetje spannend. Ga jij de eerste keer dit weekend? Laat ons je dan helpen met onze inzichten! Ben je al tien keer geweest en een ervaren TT-ganger? Lach ons dan uit om onze kneuzige bedenksels! Ga je niet, ben je nooit geweest en ben je dat ook niet van plan? We waarderen je clicks en het lezen!

1, 2, of 3 dagen naar de TT van Assen?

We kunnen natuurlijk niet in je agenda en vrije-dagen overzicht kijken maar als je een beetje van een feestje en een festival-vibeje houdt dan is het wel aan te raden om de meerdaagse TT-experience te beleven. Het is iets heel anders om 3 dagen ondergedompeld te zijn in (race-)motorcultuur en alle aspecten hiervan tot diep in de nacht mee te maken, dan op zondag tegen de middag aankomen en een paar races te bekijken. Als het een optie is: duik er middenin en leef liefst 3 dagen op die camping!

Kamperen? Met een motor?

Er zijn veel mensen die natuurlijk komen kijken naar motoren maar niet per se op de motor komen. De TT-camping staat vol met campers, caravans en grote tenten die uit de kofferbak van een vierwieler (ew) komen.

Dat is NIET wat jij gaat doen! Ten eerste omdat je op die manier niet lijdt voor je passie, en alles dat net iets minder comfortabel is, leidt nu eenmaal tot betere verhalen. Ten tweede omdat gewoon kamperen natuurlijk niks is voor op BIJCKWorld, dus daar doen we niet aan.

Ok, als je dus met je tweewieler op pad gaat en meerdere dagen moet overbruggen dan komt bijna alles aan op je tent, en dat kun je op een aantal manieren doen:

Met een clubje naar de TT van Assen

Samen is altijd beter. Zeker als je per persoon zulke beperkte ruimte hebt, want als je met een groepje gaat kun je afspreken wie wat meeneemt. Van de meeste essentiële kampeerzaken heb je er namelijk maar 1 nodig, dus is delen slim. Nog steeds is de ruimte beperkt en zul je met een ‘normale’ motor niet meteen een circustent mee kunnen nemen, maar als je naast je tent en je slaapmat/zak verder maar 1 of twee ‘kampeerdingen’ mee hoeft omdat de rest al aanwezig is, dan wordt het ineens overzichtelijk.

Mocht het zo zijn dat je zo close met je riding buddies bent dat jullie een tent willen delen, dan wordt alles helemaal makkelijk en kun je riant spullen mee, zodat je gedurende dit weekend misschien zelfs een keer van ondergoed kunt wisselen!

De Lone Wolf

In je uppie, met een minitentje zoals een echte avonturier past. Niks bij je, dus het hele weekend moet je iedereen om hulp vragen bij het openen van je fles wijn, bij het aansteken van je gasbrander. Bij het lenen van de gasbrander die je thuis moest laten want hij paste niet… Maar ondertussen ben jij wel gewoon die LONE RIDER die we stiekem allemaal willen zijn, met je coole tent. 

En wil je weten hoe je je ongeveer voelt als je solo met je tentje op pad gaat? Check de ubercoole video hiernaast van Wingman dan en weet dat jij ook prima zo’n tent kunt kopen, maar wij stervelingen zullen nooit zo tof zijn als deze free spirited dude…

TT Assen - Wingman - BIJCK World

Valsspelen

Wel twee wielen, maar toch veel meenemen? Daar hebben zowel Honda, Harley als Indian een aantal goede mogelijkheden voor. Dan kun je natuurlijk gewoon een enorme tent mee, of zelfs een aanhangwagen trekken. Maar verwacht dan niet dat wij nog naar je zwaaien als we je tegenkomen op de TT van Assen…

DE RACEDAGEN

Vanaf de eerste rondes op vrijdag tot aan de kwalificatie en sprintrace op zaterdag, tot aan de grote finale op zondag: het is full on racey times op de TT van Assen. Er is verschillende evenementen rondom de races heen te doen, maar als ‘festival’ schiet de TT van Assen nog echt wel tekort voor de moderne smaak. Dus laat je niet afleiden, en zorg dat je boven alles de races meegemaakt.  Zeker omdat we dit jaar het nodige Nederlandse geweld op het asfalt mogen aanschouwen. Moedig die jongens aan! (dat horen ze niet want ze hebben oordoppen in, los van die open uitlaat bij 300km/u maar het gaat om het idee natuurlijk)

DE NACHTEN

Kijk, het is maar net wat voor persoon je bent en wat je leuk vindt. De ‘Nacht van Assen’ voor de TT van Assen is een groot feest in de binnenstad dat echt voor bijna iedereen genieten is. Maar daarnaast is er nog een legio aan spontane happenings op de campings!

Als je van motorracen houdt dan is een beetje lawaai waarschijnlijk niet meteen een dealbreaker voor je, maar toch is het goed om vooraf te beseffen dat de nachten op de TT van Assen camping anders zijn dan die in je chaletje aan de Côte D’Azur. De mensen hier komen voor een ‘ander soort’ entertainment dan de gemiddelde Spa-, vijfsterrenhotel-, of concours d’elegance-bezoeker. En het kan zomaar zijn dat onderdeel van dat entertainment is dat ze eerste je beste vriend worden en je gul laten delen van hun meegebrachte bier en zelfgebrouwen Schnaps, en je voorstellen aan hun vriendinnen die steeds mooier worden naarmate je deelt van die schnaps.

En het kan óók zijn dat de volgende stap is om op je tent te pissen terwijl je erin ligt, net voordat ze hem per ongeluk in de fik steken omdat het kampvuur wel erg groot werd. Dit alles terwijl ze hun met turbo uitgevoerde Hayabusa naast je kussen steeds in de limiter jagen. Ook dat is de TT van Assen.

DRINKEN ALS JE NOG OP DE MOTOR MOET

Nee. Nooit. Ook niet een heel klein beetje. Echt. Niet.

Heel veel plezier met de TT van Assen dit weekend, wij zijn er volgend jaar weer bij! Heb je tijdens de TT van Assen toch nog een moment dat je je verveelt, lees dan een van onze andere blogs een keer door.

Max.

TT MOTORVERMAAK PROGRAMMA

Op vrijdag- 23 en zaterdagavond 24 juni kun je weer als vanouds genieten van motorvermaak op de Jan Fabriciusstraat in de Action on Wheels Arena. Beide avonden staan in het teken van ronkende motoren, de geur van brandend rubber én spektakel. 

VRIJDAG – MOTORSTUNTS

Op vrijdagavond 23 juni is het programma gevuld met stunts van Perfect Freestyle & Johnny Do, trialmotoren, supermotards en een demo grasmaaierrace. Trial wordt ook wel de ‘hogeschool van de motorsportkunst’ genoemd. Motorrijders nemen hindernissen met hun motoren en beoefenen de ultieme combinatie van balans en timing. 

Programma motorstunts

20:30 – 20:50 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
20:50 – 21:10 uur | Motortrial met o.a. Nederlands kampioen Luc Branten
21:10 – 21:30 uur | Supermotard
21:30 – 21:50 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
21:50 – 22:10 uur | Motortrial met o.a. Nederlands kampioen Luc Branten
22:10 – 22:30 uur | Supermotard
22:30 – 22:50 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
22:50 – 23:10 uur | Motortrial met o.a. Nederlands kampioen Luc Branten
23:10 – 23:30 uur | Supermotard
23:30 – 23:50 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
23:50 – 00:10 uur | Motortrial met o.a. Nederlands kampioen Luc Branten
00:10 – 00:30 uur | Supermotard
00:30 – 00:50 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do

ZATERDAG – BROMMERS KIEK’N

Op zaterdag 24 juni wordt er in de Action on Wheels Arena een officiële brommer sprintwedstrijd georganiseerd door de NSSC (Nederlandse Scooter Sprint Competitie). Tussen de Rolderstraat en de Kloekhorststraat wordt een 100 meter lange sprintbaan gecreëerd. Met draaiende motoren wachten de deelnemers op het startsein om vervolgens met hoge snelheid richting de finish te sprinten. De snelste brommers finishen met 100 km/u. De brommers sprinten tegen elkaar in vier kwalificatierondes. Rond middernacht vinden de finales plaats.

Programma Brommers Kiek’n

19:00 – 20:00 uur | Testrun
20:00 – 20:45 uur | Kwalificatieronde 1
20:45 – 21:30 uur | Kwalificatieronde 2
21:30 – 21:45 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
21:45 – 22:30 uur | Kwalificatieronde 3
22:30 – 22:45 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
22:45 – 23:30 uur | Kwalificatieronde 4
23:30 – 23:45 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
23:45 – 00:30 uur | Finale
00:30 – 00:45 uur | Perfect Freestyle & Johnny Do
00:45 – 01:15 uur | Prijsuitreiking

TT Motorvermaak website