bullshit bingo 1 : al het motorjargon dat je moet kennen

Motorjargon uitgelegd

Inmiddels loop ik al een tijdje mee, heb ik zo mn rondjes op en naast het circruit gereden en babbel ik veel met mede-motorrijders. Toch kan ik alle terminologie moeilijk bijhouden… tijd dus om de motorbingo (hastikke leuk voor een avondje motorscrabble) op te poetsen en jullie mee te nemen in mijn informatieve reis door het motorjargon dat ik me eigen heb gemaakt om indruk te maken op “normale” mensen (aka niet motorrijders). dus lets go met al dat motorjargon.

Squid

Laten we beginnen met een klassiek motorjargon. Een “squid” verwijst naar een motorrijder die zich niet aan de regels houdt en roekeloos rijdt. Stel je voor, een motorrijder die zich gedraagt als een ongeleid projectiel in het verkeer. Laten we er allemaal voor zorgen dat we geen squid worden en onze motorvaardigheden met verantwoordelijkheid tonen! 

Caféracer

Dit motorjargon klink altijd wel lekker stoer: De café racer is een motorfiets die is aangepast voor snelheid en wendbaarheid. Het is een klassiek en stoer type motorfiets dat vaak geassocieerd wordt met een vintage uitstraling en een passie voor snelheid. Dus als je indruk wilt maken met je motorstijl, vertel dan trots over je caféracer en de unieke aanpassingen die je eraan hebt gedaan. 

Cafe Racer - Motorjargon

Wheelie

Ah, de legendarische wheelie! Dit is wanneer je het voorwiel van je motorfiets van de grond tilt en op één wiel rijdt. Het vergt behendigheid, balans en een flinke dosis moed om een perfecte wheelie uit te voeren. Maar onthoud, veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je deze stunts alleen uitvoert op veilige, gecontroleerde locaties, je beschermende kleding aan hebt, je een orangje hesje draagt met reflector strippen, je knipperlichten aanstaan,  en je een beschermende bril draagt.

Twisties

Als motorrijders hebben we allemaal een speciale liefde voor bochtige wegen, ook wel bekend  onder het  motorjargon “twisties”. Deze kronkelende wegen geven ons de mogelijkheid om onze stuurvaardigheden te tonen en de adrenaline door onze aderen te laten stromen. Dus als je wilt opscheppen over je recente rit door de twisties, deel dan je avonturen en geniet van de bewonderende blikken! (we hebben een blog geschreven over de tips)

Lane splitting

Dit motorjargon is niet geheel zonder risico: “Lane splitting” is waarbij motorrijders zich tussen de rijstroken van langzaam rijdend verkeer begeven. Het is een controversieel onderwerp, want in sommige landen is het niet toegestaan, maar in de meeste landen wordt het door de vingers gezien. Het is in ieder geval een efficiënte manier om door het verkeer te navigeren. Als je een ervaren rijder bent en lane splitting beheerst, kun je hiermee een stuk sneller op locatie zijn. Tip is wel echt heel ver vooruit kijken, want automobilisten kunnen onvoorspelbaar zijn. 

Rev Bomb

Het is tijd om de aandacht te trekken met dit vette motorjargon “rev bomb”! Dit is wanneer je de gashendel opendraait en je motorfiets een luide en indrukwekkende uitlaatknal produceert. Maar wees voorzichtig waar en wanneer je dit doet, want niet iedereen houdt van kabaal!  Gebruik het verstandig, met een vleugje humor en tijdens lane splitting.

Pillion

Als je een passagier meeneemt op je motor, dan wordt diegene ook wel een “pillion” genoemd. Het is belangrijk om je passagier comfortabel en veilig te laten voelen tijdens de rit. Zorg ervoor dat je goede communicatie hebt en dat je passagier goed vasthoudt. Vergeet niet, samen rijden is een speciale ervaring die je kunt delen!

Rubber side down

Dit is een eenvoudige uitspraak met een diepere betekenis. Het motorjargon “Rubber side down” betekent dat je motorfiets rechtop op zijn banden staat, wat essentieel is voor een veilige en succesvolle rit. Dus laten we er allemaal voor zorgen dat we altijd met de rubberen kant naar beneden blijven rijden en onszelf en anderen beschermen tegen ongelukken.

  Chicken strips

  Nee, we hebben het niet over de lekkernij die je in de supermarkt vindt. “Chicken strips” verwijst eigenlijk naar de ongebruikte delen van de banden aan de zijkanten. Het geeft aan hoeveel je je motorfiets in de bochten hebt gekanteld. Dus als je wilt opscheppen over je geweldige bochtenwerk, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk “chicken strips” hebt!

  ATGATT


  Het motorjargon ATGATT betekent “All The Gear, All The Time” is een belangrijk principe in de motorwereld. Het betekent dat je altijd je volledige beschermende uitrusting moet dragen, zoals een helm, motorjas, handschoenen en laarzen. Veiligheid is cruciaal en het naleven van ATGATT toont verantwoordelijkheid en respect voor je eigen leven en dat van anderen.

  Lees hier meer over het motorjargon ATGATT

  ATGATT Bijck World

  Saddle sore

  Een “saddle sore” is de ongemakkelijke pijn die je voelt na een lange rit op de motor. Het is een herinnering aan de inspanningen die je hebt geleverd en een teken dat je het avontuur serieus neemt. Dus als je opschept over je uithoudingsvermogen en je bereidheid om lange afstanden af te leggen, vermeld dan trots je laatste “saddle sore”!

  Throttle therapy

  Soms hebben we allemaal wat “throttle therapy” nodig. Het is het gevoel van vrijheid en ontsnapping dat we ervaren wanneer we op onze motor stappen en de wereld achter ons laten. Dus als je je gestrest voelt, zoek dan wat “throttle therapy” en laat je zorgen wegwaaien met de wind.

  Rat bike BIJCK World


  Rat bike

  Een “rat bike” is een motorfiets die er oud, versleten en rommelig uitziet. Het heeft zijn eigen charme en vertelt een verhaal van avonturen op de weg. Dus als je indruk wilt maken met een unieke stijl en een rebels karakter, overweeg dan om een “rat bike” te rocken en je eigen verhaal te creëren.

  Op deze link van Flickr nog een mooie verzameling van wat wij onder het motorjargon Rat Bikes verstaan.

  Squid lid

  Een “squid lid” is een term die wordt gebruikt voor een motorhelm die er goedkoop of van lage kwaliteit uitziet. Het is belangrijk om een goede helm te dragen die voldoet aan de veiligheidsnormen en je hoofd beschermt bij een val. Dus zorg ervoor dat je niet alleen voor stijl gaat, maar ook voor kwaliteit wanneer het op je helm aankomt.

  Ghostrider

  Hoewel de naam misschien doet denken aan een bovennatuurlijk wezen, verwijst “ghostrider” eigenlijk naar een motorrijder die op hoge snelheid voorbij zoeft zonder dat andere weggebruikers hem kunnen volgen. Het is een combinatie van vaardigheid, durf en een vleugje mysterie. Maar onthoud, veiligheid staat altijd voorop, dus houd je snelheid binnen de toegestane limieten!

  Bobber

  Een “bobber” is een motorfiets die is aangepast door overbodige accessoires en onderdelen te verwijderen om een gestripte en minimalistische look te creëren. Het is een stijlvolle keuze voor degenen die houden van eenvoud en rauwe kracht. Dus als je wilt pronken met je gevoel voor stijl, overweeg dan om een bobber te rijden en laat zien hoe minimalisme eruitziet op twee wielen.

  Beemer

  “Beemer” is een informele term die verwijst naar een BMW-motorfiets. Het is een populaire bijnaam onder motorrijders en wordt vaak gebruikt om onderscheid te maken tussen BMW-motorfietsen en BMW-auto’s. Dus als je een trotse eigenaar bent van een BMW-motorfiets, noem het dan met trots je “beemer”!

  Road rash

  Helaas is dit geen term die we met plezier gebruiken, maar het is belangrijk om het te kennen. “Road rash” verwijst naar de schaafwonden en verwondingen die je kunt oplopen bij een valpartij op de weg. Het benadrukt het belang van het dragen van beschermende kleding en het nemen van voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Dus laten we allemaal voorzichtig zijn en “road rash” vermijden!

  MotoGP

  Als je een fan bent van motorsport, dan ken je waarschijnlijk de term “MotoGP”. Het is de koningsklasse van het motorracen en omvat de snelste en meest getalenteerde coureurs ter wereld. Als je wilt indruk maken met je kennis van de motorsport, praat dan enthousiast over de laatste MotoGP-races en je favoriete coureurs.

  Apex

  In de motorsport verwijst het motorjargo “apex” naar het punt in een bocht waar je het dichtst bij de binnenkant van de bocht komt voordat je weer accelereert. Het is een cruciaal punt waar je snelheid en precisie moet combineren om de bocht optimaal te nemen. Dus als je wilt opscheppen over je bochtentechniek, laat dan zien dat je de apex begrijpt!

  BIJCK World - Biker Apex

  Stoppie

  Een stoppie is het tegenovergestelde van een wheelie. In plaats van het achterwiel van de grond te tillen, rem je hard en kantel je de motorfiets naar voren, waarbij het achterwiel omhoog komt. Het is een stijlvolle stunt, maar wees voorzichtig en oefen op veilige plaatsen om ongelukken te voorkomen.

  Power wheelie

  Als je de kunst van de wheelie hebt beheerst, kun je misschien een “power wheelie” proberen. Bij een power wheelie gebruik je de volledige kracht van de motor om het voorwiel van de grond te tillen, waardoor je een langere wheelie kunt maken. Maar onthoud, doe dit alleen op veilige en gecontroleerde locaties!

  Moto-camping

  Voor de avontuurlijke motorrijders onder ons is moto-camping de ultieme combinatie van reizen en kamperen. Het is wanneer je je motorfiets gebruikt om naar kampeerbestemmingen te rijden en de natuurlijke schoonheid te ervaren terwijl je onderweg bent. Dus pak je tent, slaapzak en kampeerspullen en geniet van het leven onder de sterrenhemel!

  Rat’s nest

  Het motorjargon “rat’s nest” verwijst naar een motorfiets met een wirwar van draden, kabels en leidingen die eruitzien als het nest van een rat. Het is een teken van een slordige bedrading en kan problemen veroorzaken bij de werking van de motorfiets. Dus zorg ervoor dat je motor altijd netjes is bedraad en vrij is van rommelige nesten!

  Sport-tourer

  Wanneer en spreekt over het motorjargon “sport-tourer”, gaat het over een motorfiets die is ontworpen voor zowel sportief rijden als langeafstandsreizen. Het combineert het beste van beide werelden en biedt comfort, prestaties en veelzijdigheid. Als je indruk wilt maken met je motorkeuze, vertel dan over de geweldige avonturen die je hebt beleefd op je sport-tourer.

  Knee dragging

  Voor de raceliefhebbers is “knee dragging” een symbool van ultieme beheersing van de motorfiets. Het is wanneer je in de bochten je knie op de grond laat slepen, wat aantoont dat je de grenzen van grip en snelheid kunt opzoeken. Maar onthoud, dit is voor professionele coureurs op het circuit, dus probeer dit niet op de openbare weg!

  Apex predator

  Het motorjargon “apex predator” is het toppunt van motorvaardigheid en -kracht. Het verwijst naar een motorfiets die in zijn klasse onverslaanbaar is en heerst over de weg. Dus als je een beest van een motorfiets hebt en wilt opscheppen, noem het dan je “apex predator” en laat anderen zien wie de koning van de weg is!

  Wrenching

  Als je zelf graag aan je motorfiets sleutelt, dan ben je een “wrencher”. Wrenching is het proces van het doen van onderhoud, reparaties en aanpassingen aan je motorfiets. Het kan een bevredigende ervaring zijn om je eigen motorfiets te onderhouden en te verbeteren. Dus als je trots bent op je sleutelvaardigheden, noem jezelf dan een ervaren “wrencher”!

  Wrenching - BIJCK World

  Twisties

  Onze laatste motorjargon van deze blog is “twisties” zijn de bochtige wegen waar motorrijders zo van houden. Het zijn de wegen die je uitdagen, waar je je bochtentechniek kunt testen en kunt genieten van het gevoel van acceleratie en controle. Dus als je op zoek bent naar een geweldige rit, zoek dan naar de twisties en laat je motor zingen in de bochten!

  Dat was onze eerste serie van motorjargon termen, ben je klaar om indruk te maken op je mede-motorrijders en anderen of mis je nog wat motorjargon termen? Laat het ons dan weten, dan gaan we aan de slag met deel 2.
  Onthoud altijd dat motorrijden niet alleen draait om de technische aspecten en plezier hebben, avonturen beleven en veilig rijden – maar ook om MOTORJARGON!

  Keep the rubber side down | Neil

  Nog steeds niet uitgelezen? Bekijke dan een van onze andere blogs.