Is jouw motor zomerklaar? 5 essentiële stappen om je motorfiets zomerklaar te maken

Inleiding: Zomerklaar maken van jouw motor.

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het motorseizoen in volle gang is! 

Hoogste tijd om je motor zomerklaar te maken, zodat je met vertrouwen kunt genieten van je ritten onder de warme zon en het maximale uit je motor kunt halen. 

Daarom zomerklaar!

Je rijdt al, je smeert je ketting al en je hebt al onderhoud gedaan bij de dealers – waarom je motor zomerklaar maken zal jij je afvragen… Hier wat redenen om je motor wat extra liefde te geven en zomerklaar te maken zodat je lekkerder rijdt:

  • Verbeterde veiligheid
    Door je motor te controleren en te onderhouden, minimaliseer je het risico op mechanische problemen tijdens het rijden.
  • Optimale prestaties
    Een goed onderhouden motor presteert beter en biedt een soepelere en plezierigere rijervaring – zeker in de zomer maak je meer kilometers en die moeten tellen! 
  • Je motor gaat langer mee
    Meer ritten, meer kilometers, meer slijtage. Regelmatig onderhoud en het zomerklaar maken van je motor bevordert de duurzaamheid en helpt bij het voorkomen van vroegtijdige slijtage.

Dus genoeg overtuiging van onze kant en nu door naar de praktische zaken die je gaan helpen deze zomer het maximale uit je zit te halen!

BIJCK World staat voor je klaar met een handige tutorial die je door de essentiële stappen leidt om je motorfiets helemaal klaar te maken voor de zomer. Volg deze stappen en zorg ervoor dat je motor in topconditie verkeert!

Stap 1: Reiniging en inspectie

Poetsen, poetsen, poetsen en terwijl je poetst: kijken!

Begin met het grondig schoonmaken van je motor. Verwijder vuil, modder en insecten van alle oppervlakken, inclusief de carrosserie, de wielen en de uitlaat. Zorg ervoor dat je alle moeilijk bereikbare plekken schoonmaakt, zoals de radiator en de remklauwen. Na de reiniging is het tijd voor een grondige inspectie. Controleer de banden op slijtage en de juiste spanning, controleer de remblokken en -schijven op dikte en eventuele beschadigingen, en inspecteer de ketting en tandwielen op slijtage en de juiste spanning.

Stap 2: Vloeistoffen controleren en vervangen

Op naar de dealer…. nou, niet perse! Met wat behulp van YouTube tutorials, wat zelfvertrouwen en je onderhoudsboekje, moet je dit best zelf kunnen!

Controleer alle vloeistoffen van je motorfiets, waaronder de motorolie, remvloeistof en koelvloeistof. Zorg ervoor dat ze op het juiste niveau staan en vrij zijn van verontreinigingen. 

Indien nodig, vul je de vloeistoffen bij of vervang ze volgens de aanbevelingen van de fabrikant (boekje). TIP: vergeet niet om ook de vloeistof van de koppeling te controleren en eventueel bij te vullen.

Stap 3: Banden controleren en oppompen

Controleer de bandenspanning met een betrouwbare bandenspanningsmeter en zorg ervoor dat deze voldoet aan de aanbevelingen van de fabrikant (meestal 2,5 bar voor 2,9 bar achter). Controleer ook de banden op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of spijkers. Zorg ervoor dat alle banden in goede staat verkeren voordat je op pad gaat. 

Stap 4: Remmen controleren en onderhouden

In de zomer zie je ze uit alle hoeken opduiken en op alle doordeweekse dagen: De zondagsrijder. Dit betekent dat je soms snel moet reageren en in de ankers moet gaan.

De remmen zijn mede daarom van cruciaal belang voor je veiligheid op de weg, dus zorg ervoor dat ze in optimale conditie zijn. Controleer de remblokken op slijtage en vervang ze indien nodig. Als je nieuwe remblokken hebt moet je de eerste 20/30 km (op de openbare weg, op een circuit is het 1 a 1,5 ronde) even voorzichtig doen.

Nieuwe remblokken moeten namelijk inslijten en je zult merken als ze echt nieuw zijn dat het aangrijppunnt verder weg is en je gewoon nog niet zo snel stilstaat als je gewend bent. Controleer ook de remvloeistof en zorg ervoor dat deze op het juiste niveau staat. Als je merkt dat de remhendel of het rempedaal sponzig aanvoelt, kan het nodig zijn om de remmen te ontluchten.

Stap 5: Verlichting en elektrische systemen controleren.

Warme dagen en zwoele nachten, je kiest ervoor om einde dag nog een ritje te maken en voordat je er erg in hebt is het alweer donker… Zorg er daarom voor dat alle verlichting, zoals koplampen, richtingaanwijzers en remlichten, goed functioneren. Controleer ook de bedrading en zekeringen om er zeker van te zijn dat alles correct werkt.
Als je merkt dat een lampje kapot is, vervang het dan direct.

Om te zorgen dat je motor zomer klaar is hebben we een lijstje gemaakt van belangrijke gereedschappen en producten:

Muc-Off Motor Fiets Auto Hogedrukreiniger Kit Met Onderhoudsproducten

De hogedrukreiniger van Muc-Off heeft 3 opzetstukken die belangrijke lagers en oppervlakken niet beschadigen.
Verstelbare hogere druk voor hardnekkig vuil.
Daarnaast zit er ook 1 Snow Foam opzetstuk bij. Deze zet de Nano Tech Bike Cleaner om in dik sneeuwschuim voor een efficiënte en diepe reiniging. De opzetstuk past direct op de fles waardoor er geen extra fles nodig is om te mengen of te verdunnen.

Bekijk de prijs hier
Zomerklaar Hogedrukreiniger KMet het volgen van deze stappen is BIJCK World er van overtuigd dat jou motor weer zomerklaar is. Op deze manier ben je klaar voor onvergetelijke zomerse motoravonturen. 
Let Op: Vergeet niet om altijd beschermende kleding te dragen en veiligheid voorop te stellen.  😉 

Keep the rubber side down 

Neil

p.s. Bekijk onze andere blogs voor meer motorgerelateerde informatie, tutorials en inspiratie.