Glad wegdek, kijk uit! Het wordt zomer en dus spekglad wegdek! 

Zonnetje schijnt, motor opgepoetst, tof kloffie aan en gaan… 
Terwijl je een heerlijk tourtje maakt begint er een verfrissend zomers miezerregentje te vallen. Niets om je druk om te maken, want hard regent het niet… maar hier schuilt juist het gevaar. Door de droogte gevolgd door regen maakt dat er een glad wegdek ontstaat.

Je ligt beter op de weg als het veel heeft geregend, dan tijdens een buitje na een lange periode van droogte. Aangezien mensen niet altijd even veilig gekleed zijn in de zomer, hebben we hier een blogpost over geschreven.

Als motorrijder weet je natuurlijk wel dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de verschillende wegomstandigheden en hoe deze je rijervaring kunnen beïnvloeden… maar sommige dingen zijn toch niet zo vanzelfsprekend!

Glad wegdek: gevaarlijke situatie tijdens het motorrijden

Een van de gevaarlijkste situaties voor motorrijders is het rijden op een nat wegdek na een periode van droogte. Het wegdek kan dan namelijk nog gladder worden dan wanneer het regent zonder droge periode ervoor. In deze blogposting zal ik uitleggen waarom dat zo is en hoe je als motorrijder kunt zien waar een glad wegdek is zodat je veilig de zomer door kunt toeren. 

Hoe en waarom ontstaat een glad wegdek na een periode van droogte bij regenval?

Wanneer er een periode van droogte is geweest, hoopt zich vuil, stof, olie en ander vuil op het wegdek op. Dit kan de grip tussen de banden van de motor en het wegdek verminderen. 

Wanneer er dan regen valt, kan het water zich vermengen met dit vuil en ontstaat er een gladde laag ontstaat die bekend staat als ‘road film’. Dit zorgt ervoor dat het wegdek nog gladder wordt dan normaal of wanneer het alleen maar regent.

Bovendien kan een periode van droogte ervoor zorgen dat kleine scheurtjes en oneffenheden in het wegdek worden veroorzaakt door de hitte. Wanneer er dan regen valt, kan het water zich ophopen in deze scheurtjes en oneffenheden, waardoor er waterplassen ontstaan. Dit vermindert ook de grip tussen de banden van de motor en een glad wegdek nog gladder.

We hebben een zomers buitje gehad: hoe kun je als motorrijder zien waar het glad is?

Hieronder wat tips om om te bepalen waar het wegdek glad kan zijn. 

  1. Kijk naar het wegdek: Als je ziet dat er een glanzende laag op het wegdek zit, kan dat duiden op ‘road film’. Dit betekent dat een glad wegdek .
  2. Kijk naar de bandensporen: Als je ziet dat er geen of weinig bandensporen op het wegdek staan, kan dat betekenen dat er een glad wegdek is. Banden laten namelijk minder sporen achter op een glad wegdek.
  3. Wees voorzichtig: Als je merkt dat je motorfiets moeilijker bestuurbaar is dan normaal (draait niet lekker door of glijd een beetje), wees dan extra voorzichtig. Dit kan een teken zijn dat het wegdek glad is.
  4. Houd rekening met de weersomstandigheden: Als het regent na een lange periode van droogte, houd dan rekening met het feit dat het wegdek waarschijnlijk gladder is dan normaal.

Wat is filmlaagje?

Ja, misschien wel handig om uit te leggen wat dat filmlaagje is.

Filmlaagje is een dunne laag vuil en olie die zich op het wegdek verzamelt door het verkeer en de uitstoot van voertuigen. Het wordt ook wel wegdekvervuiling genoemd en kan de grip je banden dus significant verminderen, hierdoor neemt het risico op slippen en ongelukken toe.

Zoals boven benoemd kan filmlaagje zich ophopen tijdens langdurige droge periodes, omdat er geen regen is om het wegdek schoon te spoelen. Het kan ook ophopen op drukke wegen met veel verkeer, omdat er meer voertuigen zijn die uitstoot produceren.

Conclusie

Zomer touren is te gek en het is belangrijk om je bewust te zijn dat het even uitkijken is bij regen! Houd deze tips in gedachten, blijf veilig op de weg en voel je vrij om jouw zomer tips met ons te delen: [email protected]
Heb je zin om door te lezen, bekijk dan onze overige blogs.