Maak je motor winterklaar: door rijden of winterstalling.

Na deze blog ben je er klaar voor om te kiezen of je je geliefde motor winterklaar maakt voor die koude maanden of om de keuze te maken door te rijden! De dagen mogen dan korter worden, maar dat betekent niet dat je je geliefde tweewieler moet verwaarlozen. Laten we eens kijken hoe je je motor het beste winterklaar kunt maken en in topconditie kunt houden.

Verzekering: Stoppen of Doorgaan?

Een van de eerste dingen waar je aan moet denken bij het winterklaar maken van je motor, is je verzekering. Overweeg of je je motorverzekering wilt stopzetten tijdens de wintermaanden. Dit kan kosten besparen, aangezien je motor toch niet op de weg zal zijn. Zorg er wel voor dat je de wettelijke vereisten voor het bezit van een motorfiets in jouw regio begrijpt voordat je deze beslissing neemt.

Grondig Schoonmaken en Onderhoud

Voordat je je motor in de winterstalling plaatst, geef hem een grondige reinigingsbeurt. Verwijder vuil, modder en insecten van de carrosserie, velgen en onderdelen. Zorg ervoor dat de motor volledig droog is om roest te voorkomen. Vervolgens kun je belangrijke onderhoudstaken uitvoeren, zoals het vervangen van olie en oliefilter, het controleren en spannen van de ketting en het inspecteren van de remmen.
Motor

Benzinetank en Brandstofstabilisator

Als je van plan bent je motor langdurig op te bergen, is het een goed idee om de benzinetank volledig te vullen om condensatie te minimaliseren. Voeg ook een brandstofstabilisator toe om te voorkomen dat de brandstof gaat verouderen en problemen veroorzaakt. Draai de motor enkele minuten om de brandstof-stabilisator door het systeem te laten circuleren.

Accu Onderhoud

De accu is een van de onderdelen die het meest lijdt tijdens de winterstalling. Koppel de accu los en bewaar deze op een koele, droge plaats. Zorg ervoor dat de accu volledig is opgeladen voordat je hem opbergt. Overweeg ook om een druppellader aan te schaffen om de accu gedurende de winter opgeladen te houden.

Bandenspanning en Bandenverzorging

Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze op het juiste niveau is volgens de fabrikantspecificaties. Laat de banden niet te lang plat staan, want dit kan leiden tot vervorming. Als je de mogelijkheid hebt, plaats je motor op een paddockstand om het gewicht van de banden te nemen.

Opslagplaats

De plek waar je je motor opslaat, is cruciaal. Zorg ervoor dat het een droge en goed geventileerde ruimte is, bij voorkeur uit de buurt van extreme temperatuurschommelingen. Bedek je motor met een ademende hoes om stof en vuil buiten te houden.

Af en Toe Starten

Hoewel je je motor niet dagelijks hoeft te starten, is het een goed idee om dit af en toe te doen om de interne onderdelen gesmeerd te houden. Laat de motor enkele minuten draaien, zodat de olie kan circuleren.

Doorrijden in de Winter vs. Winterstalling

Nu je weet hoe je je motor winterklaar kunt maken, is het de moeite waard om de voordelen van doorrijden in de winter af te wegen tegen het stallen van je motor.

Doorrijden in de winter

Een gevoel van vrijheid: Voor sommigen is de winter geen reden om hun passie voor motorrijden op te geven. Het gevoel van de koude wind op je gezicht en de uitdaging van het rijden in winterse omstandigheden kan een unieke ervaring bieden. Houd je vaardigheden scherp: Door het hele jaar door te rijden, kun je je rijvaardigheden op peil houden en ben je beter voorbereid op onverwachte situaties. Minder opslagzorgen: Je hoeft je geen zorgen te maken over het winterklaar maken en stallen van je motorfiets, wat tijd en geld kan besparen.

Motor stallen in de winter

Bescherming tegen zout en corrosie: Winterwegen kunnen met zout worden behandeld, wat corrosie aan je motor kan veroorzaken. Door je motor te stallen, vermijd je deze schade. Veiligheid: Rijden in winterse omstandigheden kan gevaarlijk zijn vanwege gladde wegen en verminderd zicht. Het stallen van je motor zorgt voor je veiligheid. Lagere slijtage: Door je motor in de winter niet te gebruiken, beperk je de slijtage van banden, ketting en andere onderdelen. De keuze tussen doorrijden in de winter en winterstalling hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je motor goed wordt onderhouden en klaar is voor het volgende seizoen. Blijf veilig en geniet van de rit, ongeacht je keuze! zie hier nog wat goeie tips voor de winter en je motor

Tot slot

Houd in gedachten dat het jammer is dat de dagen korter zijn en je tochten korter worden, maar dit is een goed moment om te dromen over de avonturen die je in het volgende motorseizoen te wachten staan. Dus houd je rubberen kant naar beneden en blijf veilig. Bijck World staat altijd klaar om je te inspireren en te informeren over alles wat met motorfietsen te maken heeft, of het nu zomer of winter is. wil je meer blogs zien klik dan hier Keep the rubber side down |  Neil