motorrijden in de regen of met een nat wegdek, hoe moet dat?

Hey jij daar, ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en je motor in de regen te berijden? Laat een beetje regen je niet afschrikken, want met de juiste kennis en vaardigheden kun je nog steeds een geweldige rit hebben. Hier zijn wat praktische tips om je te helpen je rijstijl, voertuigbeheersing en handelingen te verbeteren wanneer je met je motor in de regen rijdt.

Voorbereiding

Voordat je op pad gaat in natte omstandigheden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat jouw motorfiets in goede staat verkeert en dat de banden voldoende profiel hebben om grip te behouden op nat wegdek. Vergeet ook niet om jouw helm en andere beschermende kleding waterdicht te maken met speciale regenwerende middelen.

Het wegdek kan glad worden door regenwater en dit kan de grip van jouw banden verminderen. Het is daarom extra belangrijk om voorzichtig te zijn bij het nemen van bochten en bij het remmen. Houd rekening met mogelijke gladde plekken, zoals verf- of olievlekken op het wegdek, en probeer deze te vermijden. Het is ook goed om te weten dat er aquaplaning kan optreden als jouw banden te veel water moeten verwerken. Dit kan gebeuren als je te snel rijdt of als jouw banden te versleten zijn. Aquaplaning kan leiden tot het verlies van controle over jouw motorfiets, dus houd jouw snelheid enigszins laag en blijf alert.

Voertuigbeheersing

Een goede voertuigbeheersing is van vitaal belang als je op een nat wegdek rijdt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met je gas- en rempedalen, want gladde wegen kunnen ertoe leiden dat je banden gaan glijden. Zorg ervoor dat je soepel accelereert en remt, en vermijd plotselinge bewegingen.

Bochten nemen

Als je bochten neemt in de regen, is het belangrijk om langzamer te gaan dan je normaal zou doen en je lichaam en motorfiets in de juiste positie te houden. Houd je motorfiets rechtop en zorg ervoor dat je geen plotselinge bewegingen maakt. Probeer ook te voorkomen dat je remt of accelereert terwijl je in de bocht zit, want dit kan ervoor zorgen dat je banden gaan glijden.

Remmen

Het remmen op een nat wegdek vereist een zachte aanraking, in plaats van hard te knijpen. Als je te hard remt, kunnen je wielen blokkeren en kun je de controle over je motorfiets verliezen.

Als je een bocht nadert, is het dus belangrijk om vroeg te beginnen met afremmen. Dit geeft jou de kans om jouw snelheid te verlagen en op tijd te anticiperen op veranderingen in de weg. Probeer de bocht in een soepele beweging te maken, zonder abrupte bewegingen. Dit geeft jou meer controle over de motorfiets en maakt de kans op glijden kleiner.

Bij het remmen is het belangrijk om geleidelijk te remmen in plaats van plotseling. Dit geeft jouw banden de kans om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden op het wegdek en voorkomt dat ze slippen. Gebruik beide remmen tegelijkertijd, maar oefen wel voorzichtig druk uit om te voorkomen dat de motorfiets in een slip raakt.

Kleding en regen werende middelen

Als je van plan bent om in de regen te rijden, zorg er dan voor dat je de juiste kleding draagt. Waterdichte kleding en laarzen zijn essentieel om droog te blijven en comfortabel te kunnen rijden. Daarnaast is een helm met een helder vizier handig om je zicht te behouden.

Er zijn veel merken beschermende en waterdichte motorkleding en regenwerende middelen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele populaire merken om te overwegen:

Gore-Tex

Gore-Tex is een bekend merk van waterdichte materialen en membranen die worden gebruikt in veel motorpakken en -accessoires. Het biedt uitstekende bescherming tegen regen en is toch ademend.

Alpinestars

Alpinestars is een merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige motorkleding en -accessoires. Ze bieden een breed scala aan waterdichte kleding en accessoires, waaronder regenjassen, overschoenen en handschoenen.

REV’IT!  

is een ander populair merk van beschermende en waterdichte motorkleding. Ze hebben een breed scala aan regenkleding en accessoires, waaronder regenpakken, overschoenen, regenhoezen voor tassen en regenlaarzen.

Nikwax

Nikwax is een merk van waterdichte en ademende behandelingen voor motorkleding en -accessoires. Ze bieden een reeks producten die uw kleding en accessoires waterdicht maken en tegelijkertijd de ademende eigenschappen behouden.

Muc-Off

Muc-Off is een merk van schoonmaak- en onderhoudsproducten voor motoren en motorkleding. Ze bieden een speciale regenwerende spray voor motorkleding en accessoires die het materiaal waterdicht maakt en beschermt tegen vuil en vlekken.

Het is belangrijk om onderzoek te doen en de beste merken te kiezen die passen bij uw behoeften en budget. Het is ook belangrijk om de juiste maat en pasvorm te kiezen voor maximale bescherming en comfort tijdens het rijden in natte omstandigheden.

Optimistisch blijven

Hoewel rijden in de regen misschien niet het meest plezierige is, kan het nog steeds een geweldige ervaring zijn als je je goed voorbereidt. Door je rijstijl aan te passen en de juiste kleding en uitrusting te dragen, kun je nog steeds genieten van de rit en de prachtige omgeving die je tijdens je tour tegenkomt.

Dus laat die regen niet je humeur bederven en ga erop uit met je motorfiets! Vergeet niet dat een beetje regen geen kwaad kan als je goed voorbereid bent.

wil je meer blogs zien klik dan hier

Mobiele versie afsluiten